Rozpočet rezortu pôdohospodárstva pre rok 2013 bude 1,2 miliardy

13.11.2012 Nitra

Nitra 13. novembra (TASR) – Aktuálna situácia v slovenskom poľnohospodárstve, štátny rozpočet na rok 2013 a podpory v poľnohospodárstve dominovali na dnešnom stretnutí farmárov s ministrom pôdohospodárstva Ľubomírom Jahnátkom v Nitre.

Rezort pôdohospodárstva by mal v budúcom roku hospodáriť s celkovým rozpočtom vo výške 1,246 miliardy eur. V sume, ktorá je o 11,58% nižšia oproti roku 2012, sú zahrnuté európske dotácie, financie zo štátneho rozpočtu i pomoc štátu pre poľnohospodárov.

Rezort poľnohospodárstva by mal v budúcom roku okrem financií z Európskej únie dostať zo štátneho rozpočtu sumu 117,820 milióna eur, čo je nárast oproti tomuto roku o 2,18%. V tejto sume je zahrnutých aj 17,375 milióna eur, ktoré dostanú poľnohospodári vo forme štátnej pomoci. Červená nafta, ktorú vláda opäť zaviedla pre poľnohospodárov od budúceho roka, sa podieľa na celkovej výške pomoci sumou 10 miliónov eur. Pre farmárov bude znamenať úsporu 153 eur na 1000 litrov nafty. Po odrátaní červenej nafty zostane pre poľnohospodárov 7,375 milióna eur, v tomto roku to bolo 10,2 milióna eur.

"Priame platby, ktoré pôjdu pre poľnohospodárov, dosiahnu v budúcom roku 390 miliónov eur. V tomto roku to bolo 375 miliónov eur, nárast je 4,03%. Ale zasa klesá to v iných kapitolách v rámci rezortu," konštatoval Jahnátek. Slovenskí farmári už nedostanú tzv. národnú vyrovnávaciu platbu.

"Ten rozdiel medzi európskymi a slovenskými peniazmi sa postupne znižoval a budúci rok už bude mať nulovú hodnotu," pripomenul minister. Za úspech by považoval, keby sa mu podarilo navýšiť financie pre farmárov zo štátneho rozpočtu o ďalších 15 miliónov eur. Financie by smerovali cez doplnkové priame platby do živočíšnej výroby.

Prioritou ministerstva v rámci rozpočtu pre rok 2013 bude podpora vidieckej zamestnanosti, podpora bezpečnosti potravín, podpora predaja slovenských poľnohospodárskych produktov, vytvorenie zdrojov na realizáciu opatrení na zmiernenie následkov klímy, zdrojov na dobudovanie informačných systémov Pôdohospodárskej platobnej agentúry a zabezpečenie finančných prostriedkov na doplnkové vnútroštátne priame platby farmárom.
 

Vyberte región